Skriftstørrelse: +

Dette er den nye corona-krisepakken

Partiene på Stortinget ble torsdag enige om andre del av pakken med tiltak som skal begrense det økonomiske tapet som følge av coronaviruset 

19.03.20 - kl. 11:10

Her er hovedpunktene fra enigheten:

  • Arbeidsgiveravgiften senkes med fire prosentpoeng i to måneder, noe som utgjør ti milliarder kroner.
  • Nav, kommuner og helsevesenet skal kompenseres økonomisk for ekstrakostnader som følge av pandemien.
  • Regjeringen skal komme tilbake med en midlertidig ordning gjennom Lånekassen for studenter som opplever inntektsbortfall som følge av corona-epidemien.
  • Regjeringen skal komme tilbake med forslag som kan sikre reduserte takster på riksveiferger for en avgrenset periode
  • Nettundervisning fra voksenopplæring, universiteter, høgskoler og fagskoler skal tilgjengeliggjøres
  • Det etableres en kompensasjonsordning for bortfall av inntekter med 300 millioner til kultursektoren og 600 millioner til idretten og frivilligheten.
  • Regjeringen bes sikre at forskyvning av inntekt og dermed midlertidig inntektsløsning som følge av de midlertidige corona-tiltakene ikke går til fradrag i bostøtten. De skal også umiddelbart fremme forslag som er nødvendig for å sikre dette. Bostøtte som er utbetalt i påvente av senere ytelse, må også avgrenses mot senere utbetalinger.
  • Barn som har det vanskelig hjemme må sikres hjelp og oppfølging, enten gjennom barnevern, skole eller krisesenter.
  • Det er også enighet om at flyselskaper med såkalte FOT-ruter (forpliktelser til offentlig tjenesteyting, journ.anm.), hovedsakelig Widerøe, vil få kompensasjon for å komme seg gjennom krisen.

Det er viktig å sikre at ikke flytrafikken bryter sammen. For både folk og bedrifter i nord og langs kysten er kortbanenettet utrolig viktig for å få hverdagen til å henge sammen. Det er derfor bra at vi nå garanterer for denne type ruter fremover, sier Slagsvold Vedum.

For Senterpartiet er det også viktig å sikre nasjonal kontroll. Dersom viktige norske selskaper nå står i fare for å gå over ende eller forsvinne ut av landet, så må den norske regjering gripe inn. Dette har vi nå greid å samle et flertall for, fortsetter lederen.

Regjeringspartiene og opposisjonspartiene forhandlet sent onsdag kveld og inn i natten om den nye krisepakken. Nattens forhandlinger ble avsluttet like før halv to, skriver NTB.

Første del av krisepakken ble vedtatt i Stortinget og lagt frem mandag denne uken. Blant hovedpunktene som ble lagt frem er at permitterte får lønn i 20 dager, mot 15 tidligere.

Regjeringen varsler at de vil komme med ytterligere økonomiske tiltak 20. mars og 27. mars.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.vagan-nf.no/